1. De mayonaisepot en het bier

2. Goud en Zilver

1. De mayonaisepot en het bier

Wanneer dingen in je leven haast te veel voor je worden, wanneer 24 uren in een dag voor jou niet genoeg zijn, denk dan aan het verhaal van de mayonaisepot en het bier.

Op een dag stond de leraar voor zijn klas. Er stonden allerlei dingen op zijn bureau. Toen de les begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed hem vol golfballetjes. Toen de pot tot de rand gevuld was, vroeg hij de kinderen of de pot vol was. Ze zeiden: “Ja.” Toen pakte de leraar een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje en de kiezelsteentjes rolden in de open plekken tussen de golfballetjes. Opnieuw vroeg hij zijn leerlingen of de pot vol was. Ze beaamden het. Nu pakte de leraar een doos vol zand en goot hem uit in de pot. Natuurlijk vulde het zand alles verder op. En weer vroeg hij of de pot vol was en weer zeiden ze: “Ja, nu is de pot vol.” Daarop nam de leraar twee blikjes bier van tafel, maakte ze open en goot ze leeg in de pot. Het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels. De leerlingen lachten. Toen het weer rustig was zei de leraar:

Deze pot staat voor je leven. De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in je leven – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden, je grootste hobby. Het zijn dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere in je leven er niet meer zou zijn, maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan genoeg de moeite waard zou zijn.

De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen, zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen. Wanneer je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes en de golfballetjes. Dit geldt ook voor je leven. Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan de kleine dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Let op de dingen die belangrijk zijn voor het geluk in je leven. Speel met je kinderen. Neem de tijd om naar een dokter te gaan wanneer je je niet goed voelt. Neem je partner mee uit eten. Neem tijd voor ontspanning. Er zal altijd tijd zijn om je huis te poetsen of om boodschappen te doen. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die er echt toe doen. Stel je prioriteiten, de rest is zand.”

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Even later stak één van de leerlingen haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De leraar glimlachte: “Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat je zien, dat hoe vol je leven ook lijkt te zitten, er altijd ruimte is voor een paar biertjes.

Nackt ben ik geb
Dit stichtelijke verhaal heb ik ontvangen van oud collega Bauke Quarré en de illustratie is overgenomen uit het schoolproject “Bier” van de Hoogakker Nuts Basisschool (beide auteurs zijn niet bekend). De gevelsteenfoto is van dhr. A.F. Troost.

2. Goud & Zilver

“De smeltkroes zuivert het zilver en goud wordt gesmolten in de oven;
zo is ook het gehalte van een mens af te leiden uit zijn reputatie”
.
Spreuken 27 : 21.
Uit Het Boek – 1988:

index

Mogelijke uitleg:
Reputatie bepaalt het zuiverheidsgehalte van een mens, net zoals hoge temperaturen metaal zuiveren. Op welke manier heeft een reputatie invloed op jou? Werk je er voor? Werk je harder nadat je naam gemaakt hebt? Je houding ten opzichte van je reputatie vertelt veel over je karakter. Integere mensen laten zich niet leiden door reputatie. Zij zijn afgestemd op hun innerlijke overtuiging en doen wat zij moeten doen of zij daar nu om geprezen worden of niet.

Illustratie overgenomen van: Mei Ling Sieraden te Edam.